Kasteel Oud Wassenaar

Wassenaar
De historische buitenplaats Oud Wassenaar bestond uit het kasteel, een dienstwoning, een pergola en een landschapspark. Oud Wassenaar kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot in de 17e eeuw. Kasteel Oud-Wassenaar is eigenlijk niet echt een kasteel, maar een heel fraai landhuis met het uiterlijk van een kasteel

De Bouw

Het huidige kasteel werd gebouwd tussen 1876 en 1879, in opdracht van Cornelis Jan van der Oudermeulen en naar ontwerp van architect Constantijn Muysken. Hij ontwierp een groot landhuis met trapgevel, zijvleugels en torens in Delftse neorenaissancestijl, een combinatie van Hollandse en Italiaanse renaissance. Voor het interieur zijn de kostbaarste materialen gebruikt. Die kwamen uit de landen waar het beste voorhanden was: natuursteen uit België en Frankrijk, dakleien uit Engeland en Amerika en graniet en marmer uit Schotland en België. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van de beste ambachtslieden en kunstenaars en de voor die tijd modernste technieken, zoals een warmwaterleiding, centrale verwarming en zelfs een eigen elektriciteitscentrale.

Muysken heeft naast het landhuis ook de tuinmanswoning, de stallen met koetshuis en de koetsierswoning ontworpen. De Duitse tuinarchitect C.E.A. Petzold werd gevraagd voor de nieuwe tuinaanleg, maar het uiteindelijke ontwerp is waarschijnlijk niet van zijn hand.

De Bewoners in de 20e eeuw

In de 20e eeuw is het kasteel voornamelijk gebruikt als hotel en ontving het tal van belangrijke, internationale gasten, waaronder Winston Churchill, Paul Henry Spaak, veldmaarschalk Montgomery, de kroonprins van Japan, Akihito, president Tubman van Liberia, premier Nehroe van India, koning Boudewijn van Belgie en de filmster Clark Gable. In 1967 vond het huwelijksfeest van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven er plaats. In 1974 is de Stichting Kasteel Oud Wassenaar opgericht, die sinds 1978 de naam Monumentenstichting Kasteel Oud Wassenaar draagt en nog altijd actief is. In het park zijn 60 appartementen gebouwd. Het park is niet openbaar toegankelijk.

Kasteel Oud Wassenaar

Niet openbaar
Park Oud Wassenaar 1, 2243 BX Wassenaar

Plan je route

ZOEKEN
Voer minimaal 3 karakters in.
Meestgebruikte tags

Er zijn geen resultaten gevonden

Zoekresultaten op titel

Zoekresultaten op tags

Agendaitems

nl de

Start typing and press Enter to search