Historische gebouwen en buitenplaatsen in Voorschoten

De ligging van Voorschoten

Voorschoten is ontstaan op een oude strandwal en heeft een langgerekte vorm. Die vorm typeert de in de middeleeuwen ontstane lintbebouwing die nog zichtbaar is in de Voorstraat, die als markt fungeerde. De straat is indertijd extra breed opgezet om ruimte te maken voor de markt. Niet alleen paarden werden verhandeld, maar ook pluimvee en producten als zout en geneeskrachtige kruiden. Floris V van Holland verleende Voorschoten in 1282 marktrechten. Voorschoten heeft ongeveer 250 prachtige monumentale panden.  Daartussen staan bouwwerken uit diverse tijden en stijlen. De eeuwenoude Voorstraat met Hollandse gevels, oude bomen, gaslantaarns en dorpspomp is prachtig.

Voorschoten ligt in een gevarieerd landschap: polders met weidegebieden, duinen, bos, landschaps- en stadsparken, doorsneden door waterwegen en veenplassen. Allemaal op loop- en fietsafstand.

De buitenplaatsen van Voorschoten

Langs de Leidseweg - de doorgaande route door Voorschoten - liggen de (voormalige) buitenplaatsen ter Wadding, Berbice en Beresteijn en het fraaie voormalige fabrieksgebouw De Zilverfabriek van Van Kempen en Begeer. Landgoed en kasteel Duivenvoorde zijn onderdeel van dit lint en liggen langs de Veurseweg ten zuiden van Voorschoten.

 

 

 

Historische gebouwen en buitenplaatsen in Voorschoten


Route Leidseweg,

Plan je route

ZOEKEN
Voer minimaal 3 karakters in.
Meestgebruikte tags

Er zijn geen resultaten gevonden

Zoekresultaten op titel

Zoekresultaten op tags

Agendaitems

nl de en

Start typing and press Enter to search